Porsche konfigurator

75 let Porsche zgodb

Menu item

Porsche ceste: z novim Cayennom v deželo risa in Petra Klepca

Zapeljali smo se po cestah, ki se vijejo skozi neskončne gozdove. Devetnajst serpentin čez prelaz Strma reber med Osilnico in Kočevsko Reko je eden najzanimivejših cestnih odsekov pri nas.

4 MIN BRANJA

Menu item

Porsche ceste: med Vipavo in Krasom z legendarnima modeloma 718 Cayman in Boxster

Vožnja po robu med Vipavo in Krasom ne ponuja zgolj odličnih cest, ob katerih vam bo zaigralo srce, marveč tudi obilico postanka vrednih kulturnih in kulinaričnih posebnosti. Zaradi njih lahko tokratno epizodo Porsche cest izkoristite kot idejo za prijeten podaljšan konec tedna v objemu te idilične pokrajine. Na pot smo se tokrat odpravili z modeloma 718 Cayman in Boxster.

5 MIN BRANJA

Menu item

Porsche ceste: Solčavska panoramska cesta in Logarska dolina z Macanom GTS

Solčavska panoramska cesta in Logarska dolina sta popularni destinaciji za ljubitelje narave, pustolovce in tiste, ki iščejo neokrnjeno lepoto slovenskih Alp. A ti kraji so posebni tudi zato, ker vas do njih vodijo ceste, ki navdihujejo. Odkrijte jih z nami!

4 MIN BRANJA

Menu item

Zgodba o uspehu in uresničenih sanjah - začetki

Sanje so že od vsega začetka nadvse pomemben del našega uspeha. Ferry Porsche si je zelo jasno predstavljal idealen športni avtomobil. Leta 1948 je z ekipo sodelavcev uresničil svojo zamisel in izdelal vozilo Porsche 356/1, ki je za vse večne čase spremenilo svet avtomobilizma. Ta podjetni duh je z nami že 75 let. Pri Porscheju se ves čas spreminjamo, naše vrednote in identiteta pa ostajajo nespremenjene. Sanje in drznost nas ženejo naprej. Verjamemo v sanje. Sanjači smo. »Poganjajo nas sanje,« je naš slogan in popotnica, ki jo iz preteklosti prenašamo v prihodnost. Sanje se lahko uresničijo. Ferry Porsche je vanje verjel pred 75 leti. Mi pa vanje verjamemo še danes. Praznujte z nami.

3 MIN BRANJA

Menu item

Zgodba o uspehu in uresničenih sanjah - uspeh

Svet se je umirjal in postavljal nazaj na noge. Ugodna gospodarska rast na Zahodu je ljudem omogočala boljše življenje in več svobode. Prišlo je do prave revolucije ustvarjalnosti in izražanja identitete. Človekove prve korake na Luni je ves svet spremljal na televizijskih ekranih, mladina je plesala rokenrol, v modi so bili hitri in močni avtomobili. Leta 1950 so se vozniki formule 1 prvič pomerili na svetovnem prvenstvu, ljudje pa so z zanimanjem spremljali tudi relije in vztrajnostne dirke.

6 MIN BRANJA

Menu item

Zgodba o uspehu in uresničenih sanjah - v prihodnost

Povezani z internetom in mobilnimi napravami smo vstopili v 21. stoletje. Na družbenih omrežjih v živo spremljamo odločilne dogodke in spoznavamo ljudi z vsega sveta. Kitajska in Indija sta široko odprli svoja vrata in se postavili ob bok gospodarsko najmočnejšim državam. Znanost opozarja na posledice globalnega segrevanja. Človeštvo to vidi kot priložnost za spremembe in prehod v dobo trajnostnega načina življenja na vseh področjih.

4 MIN BRANJA

Hero image

Porsche ceste: z novim Cayennom v deželo risa in Petra Klepca

Zapeljali smo se po cestah, ki se vijejo skozi neskončne gozdove. Devetnajst serpentin čez prelaz Strma reber med Osilnico in Kočevsko Reko je eden najzanimivejših cestnih odsekov pri nas.

Takoj smo se znašli sredi neokrnjene narave. To so kraji, v katerih se prepletajo bogata zgodovina, kulturne zanimivosti in naravne lepote, kar ponuja nešteto možnosti za raziskovanje in avanturo.

Skozi Ribjek do Osilnice, najmanjše slovenske občine

Odprite zemljevid v aplikaciji Google Maps.

Osilnica kljub svoji majhnosti ponuja veliko. Nekdaj so jo zaznamovale tradicionalne obrti, zdaj pa je trdno zasidrana na turističnem zemljevidu. S svojo lego ob reki Kolpi je izhodišče za številne športne aktivnosti: območje je odlično za pohodništvo in kolesarjenje po mnogih označenih poteh, ki vodijo skozi gozdove in čez čudovite pašnike.

Ob tem ne gre pozabiti na ljubitelje ribolova in odkrivanja porečnega življenja, ki bodo tu našli veliko priložnosti za celodnevne aktivnosti. Hkrati pa v kraju še vedno močno odmeva zvok kovaškega kladiva, saj so v muzeju kovaštva na ogled številne raritete te obrti.

undefined
Pot v Osilnico nas vodi ob reki Kolpi, naravni meji s Hrvaško.

A v Osilnici ni mogoče spregledati niti bogate kulturne dediščine. Saj poznate zgodbo o Petru Klepcu, pastirju, ki je s svojo čudežno močjo Osilnico obvaroval pred Turki? Njegova podoba, seveda z izruvanim deblom, ki ga drži visoko v zraku, vas bo pozdravila takoj, ko boste zapeljali proti osilniški dolini.

Tja, kjer je raj za ljubitelje adrenalina: Strma reber

Odprite zemljevid v aplikaciji Google Maps.

Kaj hitro, le nekaj ovinkov naprej, nas ob tabli za konec naselja v vasi Zgornji Čačič pričaka napis Strma reber, ki naznanja eno najrazburljivejših cest pri nas. Tu je raj za ljubitelje adrenalina. Na tej cesti lahko vsako leto spremljamo tekmovanje v longboardanju, ki privablja lovce na popolno krivuljo z vsega sveta. Ob vožnji skozi sleherni ovinek pa boste srečali tudi kolesarje, ki kljub zahtevnosti te ceste vztrajno grizejo kolena navkreber na Strmo reber.

A kaj dela ta vzpon tako poseben? Strma reber, ki ji pravijo tudi Medvedje črevo, impresionira že z naslednjimi številkami: 8,4 kilometra ceste, 720 metrov višinske razlike ter povprečni naklon 8,8 odstotka in največji 17-odstoten. To so ključni podatki, ki iz devetnajstih serpentin ustvarijo raj za ljubitelje privlačnih dinamičnih cest.

undefined
Strma reber: devetnajst serpentin adrenalina.

Na skoraj vsakem ovinku se odpirajo čudoviti razgledi na dolino, medtem ko nas tik pod vrhom pričaka počivališče, na katerem se lahko varno ustavimo in užijemo okoliško naravo.

Mimo Borovca do Kočevske Reke

Odprite zemljevid v aplikaciji Google Maps.

Od tu nas pot vodi dalje v smeri proti vasi Borovec. Prav v teh gozdovih pa boste, če boste seveda imeli neznansko srečo, ugledali tudi enega izmed evrazijskih risov, ki so največje prostoživeče mačke v Evropi. Po izumrtju v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja so jih leta 1973 znova naselili na tem območju, leta 2017 pa postopek zaradi genetske osiromašenosti tukajšnjih risov ponovili.

A ris tu ni osamljen. Na območju med Osilnico in Kočevsko Reko pripovedujejo številne legende in mite, med drugim tudi o misterioznih gozdnih bitjih, ki naj bi prebivali v gostih kočevskih gozdovih.

undefined
Poleg risa naj bi se v teh gozdovih skrivala tudi misteriozna gozdna bitja. Eno takih je s posebno močjo nagradilo legendarnega junaka Petra Klepca.

V gozdovih pa se, ko nas po sveže urejenem asfaltu pot pripelje do Kočevske Reke, skriva še nekaj. Ob tem, ko se nam na eni strani odpre pogled na Reško jezero, imamo ob predhodni najavi priložnost obiskati tudi tiho skrivnost, bunker Škrilj.

Nastal je v času hladne vojne. S šeststo metri hodnikov in šestimi podzemnimi sobami ter z lastnim vodnim zajetjem in generatorjema za proizvodnjo električne energije bi v primeru atomskega udara omogočal preživetje 72 metrov pod površjem zemlje kar sto dni.

Cesta, ki vabi, da jo spoznate v celoti

Ta čudovita avtomobilska pot je prava izbira za vse, ki želijo izkusiti nepozabno avanturo v osrčju enega najskrivnostnejših in najčarobnejših delov Slovenije.

Odprite zemljevid v aplikaciji Google Maps.

 

Podrobnosti o modelu Cayenne lahko odkrijete na spletni strani Porsche, konfigurirate svoje sanjsko vozilo in izračunate financiranje zadnj ali pa ga spoznate v živo v Porsche Centru Ljubljana.

Newsletter image