Porsche konfigurator

75 let Porsche zgodb

Menu item

Porsche ceste: z novim Cayennom v deželo risa in Petra Klepca

Zapeljali smo se po cestah, ki se vijejo skozi neskončne gozdove. Devetnajst serpentin čez prelaz Strma reber med Osilnico in Kočevsko Reko je eden najzanimivejših cestnih odsekov pri nas.

4 MIN BRANJA

Menu item

Porsche ceste: med Vipavo in Krasom z legendarnima modeloma 718 Cayman in Boxster

Vožnja po robu med Vipavo in Krasom ne ponuja zgolj odličnih cest, ob katerih vam bo zaigralo srce, marveč tudi obilico postanka vrednih kulturnih in kulinaričnih posebnosti. Zaradi njih lahko tokratno epizodo Porsche cest izkoristite kot idejo za prijeten podaljšan konec tedna v objemu te idilične pokrajine. Na pot smo se tokrat odpravili z modeloma 718 Cayman in Boxster.

5 MIN BRANJA

Menu item

Porsche ceste: Solčavska panoramska cesta in Logarska dolina z Macanom GTS

Solčavska panoramska cesta in Logarska dolina sta popularni destinaciji za ljubitelje narave, pustolovce in tiste, ki iščejo neokrnjeno lepoto slovenskih Alp. A ti kraji so posebni tudi zato, ker vas do njih vodijo ceste, ki navdihujejo. Odkrijte jih z nami!

4 MIN BRANJA

Menu item

Zgodba o uspehu in uresničenih sanjah - začetki

Sanje so že od vsega začetka nadvse pomemben del našega uspeha. Ferry Porsche si je zelo jasno predstavljal idealen športni avtomobil. Leta 1948 je z ekipo sodelavcev uresničil svojo zamisel in izdelal vozilo Porsche 356/1, ki je za vse večne čase spremenilo svet avtomobilizma. Ta podjetni duh je z nami že 75 let. Pri Porscheju se ves čas spreminjamo, naše vrednote in identiteta pa ostajajo nespremenjene. Sanje in drznost nas ženejo naprej. Verjamemo v sanje. Sanjači smo. »Poganjajo nas sanje,« je naš slogan in popotnica, ki jo iz preteklosti prenašamo v prihodnost. Sanje se lahko uresničijo. Ferry Porsche je vanje verjel pred 75 leti. Mi pa vanje verjamemo še danes. Praznujte z nami.

3 MIN BRANJA

Menu item

Zgodba o uspehu in uresničenih sanjah - uspeh

Svet se je umirjal in postavljal nazaj na noge. Ugodna gospodarska rast na Zahodu je ljudem omogočala boljše življenje in več svobode. Prišlo je do prave revolucije ustvarjalnosti in izražanja identitete. Človekove prve korake na Luni je ves svet spremljal na televizijskih ekranih, mladina je plesala rokenrol, v modi so bili hitri in močni avtomobili. Leta 1950 so se vozniki formule 1 prvič pomerili na svetovnem prvenstvu, ljudje pa so z zanimanjem spremljali tudi relije in vztrajnostne dirke.

6 MIN BRANJA

Menu item

Zgodba o uspehu in uresničenih sanjah - v prihodnost

Povezani z internetom in mobilnimi napravami smo vstopili v 21. stoletje. Na družbenih omrežjih v živo spremljamo odločilne dogodke in spoznavamo ljudi z vsega sveta. Kitajska in Indija sta široko odprli svoja vrata in se postavili ob bok gospodarsko najmočnejšim državam. Znanost opozarja na posledice globalnega segrevanja. Človeštvo to vidi kot priložnost za spremembe in prehod v dobo trajnostnega načina življenja na vseh področjih.

4 MIN BRANJA

Hero image

Porsche ceste: med Vipavo in Krasom z legendarnima modeloma 718 Cayman in Boxster

Vožnja po robu med Vipavo in Krasom ne ponuja zgolj odličnih cest, ob katerih vam bo zaigralo srce, marveč tudi obilico postanka vrednih kulturnih in kulinaričnih posebnosti. Zaradi njih lahko tokratno epizodo Porsche cest izkoristite kot idejo za prijeten podaljšan konec tedna v objemu te idilične pokrajine. Na pot smo se tokrat odpravili z modeloma 718 Cayman in Boxster.

Ne glede na to, ali se odločite le za kratek skok z začrtane poti ali pa za načrtovan podaljšan konec tedna v teh čudovitih krajih, vas izbrani odseki cest ne bodo pustili ravnodušnih.

Izhodišče poti s kultnima modeloma 718 Cayman in Boxster predstavlja rojstni kraj slovenske himne, Podnanos. Do idilične primorske vasi, obrušene z neomajno burjo in vročimi poletji, nas vodi prav tako razburljiva pot, ki jo začnemo tam, od koder se na mogočni Nanos odpravljajo dnevni pohodniki: na izvozu Razdrto. Deset kilometrov odlično vzdrževane ceste, polne dinamičnih ovinkov, nas še pred pravim začetkom poti ogreje za nadaljnje raziskovanje.

Odprite zemljevid v aplikaciji Google Maps.

Podnanos, na meji med Vipavo in Krasom

Ta vas z značilnim mediteranskim videzom ima bogato zgodovino. Nekateri arheološki ostanki namreč pričajo, da so na tem območju prve naselbine zrasle že v mlajši kameni dobi. Vas je odlično izhodišče za bližnje vrhove, kot so Kjecl, na katerem stoji dvojnik Aljaževega stolpa, Sveti Socerb in seveda Nanos. Med vožnjo skozi kraj pa so posebna paša za oči mostovi, zgrajeni iz neobdelanega kamna.

Lokalna klima omogoča, da na jugozahodni strani, kjer dolino proti Krasu zapirajo Vipavska brda, uspevajo vinska trta in različne vrste sadnega drevja. Oboje je mogoče poskusiti v tamkajšnjih kleteh.

Med njimi velja izpostaviti dve, ki ju srečamo na poti proti vasi Vrabče: Pasji rep in posestvo Burja, ki z biodinamičnim in trajnostnim kmetijstvom vabita, da izkusimo karakter Vipavskih gričev.

718 Cayman in Boxster
Na tem odseku ceste lahko dodobra izkusimo posebnost modela 718, med drugim tudi odlično pozicijo voznika, ki je s hrbtiščem kar se da blizu motorju, kar še dodatno prispeva k pristnemu občutku za volanom.

Med Podnanosom in vasjo Vrabče bo svojo boksersko melodijo odločno zaigral sredinsko nameščeni motor modela Porsche 718.

Med vzponom in ostrimi ovinki lahko občutimo stabilnost, ki jo omogočata odlična razporeditev teže in aktivno krmiljenje podvozja. Dinamična cesta kasneje zavije proti cerkvi Svete Ane, ki domuje na vzpetini severovzhodno od naselja Razguri.

Odprite zemljevid v aplikaciji Google Maps.

To je odlična točka, da se za nekaj trenutkov ustavimo in užijemo očarljivo lokacijo ob cerkvi, ki je med drugim tudi izjemna kulisa za navdušence nad fotografijo. Da bi svojega Porscheja v fotografski objektiv ujeli v kar najlepši luči, pa si lahko pomagate z vodnikom, namenjenim prav lastnikom Porschejevih vozil.

Vozniška simfonija, s streho ali brez

Naslednji kilometri nas vodijo mimo vasi Štjak in Selo, kjer se nam odpirajo pogledi na vinograde, ki se zdijo neskončni. Prav tu pa lahko docela uživamo tudi v udobju modela 718 Boxster. Ta omogoča odpiranje strehe vse do hitrosti 50 kilometrov na uro in s tem preklapljanje med dvema izkušnjama vožnje, kar je posebnost v tem avtomobilskem razredu.

718 je vozilo za prave avtomobilistične puriste. Pooseblja ga lahka gradnja, vsi modeli razen tistih z oznako RS pa so serijsko opremljeni s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Za volanom se občutijo korenine tega avtomobila, ki segajo vse do kultnega modela 550 Spyder. S hrbtiščem tik ob motorju namreč čutimo, kako se moč motorja prenaša v navor, s tem pa v še posebej intenzivne občutke med vožnjo.

Prav to so tiste posebnosti, ki nam za volanom modela 718 narišejo nasmeh na obraz in nas vodijo k nadaljnjemu raziskovanju cest v smeri proti vasi Kobdilj.

Odprite zemljevid v aplikaciji Google Maps.

Raj za ljubitelje znamke Porsche

Kobdilj, rodni kraj znamenitega arhitekta Maksa Fabianija. Njegova rojstna hiša, Villa Fabiani, je danes čudovito posestvo, ki poleg naravnih lepot – vinogradov, rožnih vrtov in več kot 600 let stare murve – preseneča tudi s Porschejevo zgodovino.

Andrej Malgaj
Andrej Malgaj ob svoji presunljivi zbirki vozil znamke Porsche v prihodnosti načrtuje, da bo odprl Porschejev muzej v Sloveniji, v katerem bodo našli svoje mesto.

Lastnika, Andrej in Blanka Malgaj, sta kmečki dvorec preuredila v čudovito italijansko vilo, v kateri se pogosto zberejo tudi člani Porsche kluba Slovenije. Imenitno zbirko avtomobilov še posebej popestri star Porschejev traktor, ki skrbno obnovljen v imenitnem taktu z zvokom dizelskega motorja občasno napolni tamkajšnje vinograde.

Ob vsem naštetem je prav ta lokacija tudi odlična izhodiščna točka za odkrivanje kraških vrtov, katerih predstavnik je tudi historični vrt Ville Fabiani. Vse to pa, kot se za to področje spodobi, ob degustaciji avtohtonih vin.

Za konec: Štanjel, kraški biser

Le lučaj stran od Kobdilja se zaključi naša pot, in to v še eni idilični vasici, kraškem biseru Štanjelu. Od edinstvenega Ferrarijevega vrta do številnih umetniških in kulturnih prireditev ter delavnic, kjer vsak zlahka najde kaj zase.

Tu nas spomladi pričakajo cvetoče magnolije, vse leto pa nas interaktivna razstava muzeja v gradu Štanjel popelje skozi zgodbe o ljudeh tega terasastega kraškega naselja. Vinoteka se lahko pohvali z najobsežnejšo zbirko kraških vin iz Slovenije in Italije. Kraške mesnine in siri so le pika na i, ki zaokrožijo popolno izkušnjo vseh omenjenih krajev na poti in so eden izmed neizpodbitnih razlogov, da je prav to cesta, po kateri se preprosto moramo zapeljati.

Izkusite to cesto v celoti!

Da bi kar najbolje izkusili vse, kar ponujajo izbrana cesta in posebnosti ob njej, smo pripravili zemljevid, ki vas bo popeljal skozi prav vse naše postojanke. Sami pa lahko izberete celoto ali pa le delčke ceste, ki vas vabijo, da se spet zapeljete s svojim Porschejem.

Odprite zemljevid v aplikaciji Google Maps.

 

Podrobnosti o modelih 718 Cayman in Boxster lahko odkrijete na spletni strani Porsche, konfigurirate svoje sanjsko vozilo in izračunate financiranje zanj ali pa ga spoznate v živo v Porsche Centru Ljubljana

Newsletter image